NEWSROOMS, VOOR EEN BETER ZICHT OP BUITEN

Ongeveer 80 gemeenten beschikken over een newsroom. De bollenstreekgemeenten Hillegom, Lisse en Teylingen en hun gezamenlijke werkorganisatie delen er sinds kort samen een. Er wordt vooral in de gaten gehouden wat er op de ‘socials’ speelt.

De newsroom van Hillegom, Lisse en Teylingen is ingericht in het gemeentehuis van Lisse en bestaat uit enkele bureaus, een statafel en vier schermen aan de muur. Eén ervan toont alle sociale mediaberichten van HLTsamen, de werkorganisatie van de drie gemeenten. Op het tweede scherm verschijnen lokale nieuwsberichten. Op de onderste schermen houden de medewerkers Facebookgroepen in de gaten.

In een newsroom werken medewerkers van verschillende afdelingen samen om het nieuws te analyseren. Met behulp van een monitoringtool verzamelen ze berichten op sociale media en fora, lokale kranten en tijdschriften. Ook telefoontjes van inwoners en meldingen via WhatsApp en email worden meegenomen.

‘Wij hebben de eerste resultaten van de samenwerking in de newsroom al gezien tijdens de asbestbrand,’ zegt burgemeester Carla Breuer, voorzitter van HLTsamen.

Bron: binnenlands bestuur.nl